Gerekli Bilgiler
Ders Kayıtlarıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
→ Daha önce aldığım bir dersi kayıt döneminde yeniden alabilir miyim?
Öncelik, dersi ilk kez alanlara aittir. Ders Ekleme-Bırakma (Add & Drop) günlerinin son gününde boş yer olduğu takdirde derse kayıt olabilirsiniz. Bunun için ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok; Ders Ekleme-Bırakma (Add & Drop) günlerinin son günü sistem otomatik olarak dersi almanıza izin verecektir. Ancak, dersi daha önce alıp başarısız olduysanız (F, W, L notu ile), bu kural sizin için geçerli değildir.
→ Daha önce aldığım bir dersi yeniden almak için dersin hocasından onay (consent) alsam, derse daha erken girebilir miyim?
Hayır, bir dersi daha önce almış ve geçer not ile geçmiş olan öğrenciler, dersin hocasından onay (consent) almış olsalar bile, dersi tekrar almak için Ders Ekleme-Bırakma (Add & Drop) günlerinin son gününü beklemek durumundadırlar (bakınız: bir önceki soru).
→ Normal ders yüküm 5, ama 6 veya 7 ders almak istiyorum, ne yapmam gerekir?
Altı ders (5 derslik yüke ek olarak 1 ders) alabilmeniz için aşağıdaki üç koşuldan birini sağlıyor olmanız lazım:
- 2.7 ve üzeri genel not ortalamasına sahip öğrenciler
- Bir önceki dönemlerini (Yaz dönemi hariç) en az normal ders yüklerini alarak tamamlamış ve dönem not ortalamaları 2.7 veya üzeri olan öğrenciler
- Normal dönemlik ders yüklerinden birer fazla ders alarak, biri Yaz dönemi olmak üzere en fazla üç dönemde mezun olabilecek durumda olan öğrenciler
Bu üç koşulu da sağlamıyor ama yine de 6 ders (5 derslik yüke ek olarak 1 ders) almak istiyorsanız, bağlı bulunduğunuz Fakülte Yönetim Kurulu’na dilekçe yazmanız gerekir.
Yedi ders (5 derslik yüke ek olarak 2 ders) alabilmeniz için aşağıdaki üç koşuldan birini sağlıyor olmanız lazım:
- 3.6 ve üzeri genel not ortalamasına sahip öğrenciler normal ders yüklerine ek olarak 2 veya üzeri kredili 2 ders alabilirler. (*)
- Bahar Dönemi itibarıyla 10 (Hukuk Fakültesi için 11) dersi kalmış öğrencilerin ilgili Bahar Döneminde ortalama şartına gerek olmadan mevcut ders yüküne ek olarak 2 adet 3 kredilik ders alabilirler.
Bu iki koşulu da sağlamıyor ama yine de 7 ders (5 derslik yüke ek olarak 2 ders) almak istiyorsanız, Üniversite Yönetim Kurulu’na dilekçe yazmanız gerekir.
Bu şartları sağlamayan öğrenciler ek ders yükü alamazlar.
Fazla ders yükü için Güz ve Bahar yarıyıllarında ek bir ücret gerekmemektedir. Yaz döneminde ise öğrenciler aldıkları ders başına ücretlendirilir. Yaz döneminde fazla ders yükü 3 derstir.
Lisans programına yaz döneminden başlayıp, takip eden Güz döneminde sadece yaz dönemindeki ortalaması nedeniyle 6 veya 7 ders alabilecek öğrencilere fazla ders yükü hakkı tanınmamasına karar verilmiştir.
→ 5 ders alıyorum ve üstüne tek kredilik dersler almak istiyorum, alabilir miyim?
Alabilirsiniz. 5 ders alırken üzerine 3 adet tek kredilik ders alma hakkınız bulunuyor (HIST100 dâhil). Bunun için ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok; sistem otomatik olarak bu hakkı tanıyacaktır.
→ 6 (veya 7) ders alıyorum ve üstüne tek kredilik dersler almak istiyorum, alabilir miyim?
Alabilirsiniz. Ancak overload yaparken (yani 6 veya 7 ders alırken), sadece bir adet tek kredilik ders alma hakkınız bulunmaktadır.
→ HIST100 altıncı ders olarak sayılır mı?
→ HIST100 için ayriyeten ödeme yapmam gerekiyor mu?
→ Bir derste yer olmasına rağmen kaydolamıyorum ve aşağıdaki hatayı alıyorum, ne yapmam lazım?
Available seats are reserved and you do not meet the reserve capacity requirements.” |
Bu bir hata değil, uyarı mesajıdır. Derslerde fakülteler tarafından, farklı kriterlere (sınıf, anadal, yandal vs.) göre oluşturulmuş ayrılmış kontenjanlar (reserve capacities) vardır. Bu uyarıyı alma sebebiniz belirlenmiş kriterlere uymuyor olmanızdır. Bu kriterler derslere ve fakültelere göre değişiklik gösterebilir. Kriterlerin neler olduğunu öğrenmek için ilgili dersin fakülte dekanlığına başvurabilirsiniz.
→ Ders kaydımı hangi gün yapacağımı bilmiyorum, nasıl öğrenebilirim?
Ders kayıtlarınızı KUSIS’de Ana Sayfa’da (Home Page) gördüğünüz “Projected Academic Level” için duyurulmuş gün ve saatlerde yapmanız gerekir.
→ Bir derse kaydolmaya çalışıyorum ama bu dersin ön koşulu olan bir ders var. Ön koşul olan dersi bir önceki dönem aldım ama bütünlemeye kalarak geçtim. Geçmiş olduğum halde derse neden kaydolamıyorum?
Bunun en olası sebebi, dersin hocasının bütünlemeden sonra aldığınız notu Kayıt ve Öğrenci İşleri Direktörlüğü’ne zamanında bildirmemiş olmasıdır. Hocanız yeni notu bildirmediği sürece, dersi geçmiş sayılmazsınız. Bu durumda, ilgili hoca ile görüşmeniz gerekir.
→ Bir derste bekleme listesine düştüm ama hocam derse girebilmem için bana onay (consent) verdi, benim ne yapmam gerekiyor?
Hocanız KUSIS üzerinden onay (consent) verdiyse dersi bırakıp (drop edip) tekrar kaydolmanız lazım. Onay (consent) aldığınız için bu sefer hiçbir sorun çıkmadan derse kaydolmalısınız. Hocalar tarafından verilen onayların (consent) son kullanma tarihi olduğunu unutmamalısınız. Onayı bu tarihten önce kullanmanız gerekir.
→ KUSIS’de ders araması nasıl yapılır?
Açılan derslere Class Search sayfasında arama yaparak bakabilirsiniz.
– Course Subject bölümüne dersin dört haneli kodunu (ECON gibi) girmeniz gerekir.
– Course Career bölümünde, lisans dersleri için “Undergraduate”ı seçmeniz gerekir.
– “Show Open Classes Only” tuşuna tıklarsanız, dolu olan dersler listelenmez; tik koymazsanız dolu dersler de listelenir.
→ Bekleme Listesinde kaçıncı sırada olduğuma nasıl bakacağım?
Bekleme listesinde kaçıncı sırada olduğunuzu “My Confirmed Enrollments” sayfasında, lecture, lab, ps vb. şubelerin üzerine tıklayarak görebilirsiniz.